Co nas wyróżnia?

Lody mistrzowskie – naturalnie dobre!

Rok 1974 – zespół ABBA wygrywa Eurowizję, Polska zdobywa trzecie miejsce w Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej w Monachium, a w niewielkim Baborowie w województwie opolskim tworzy się rodzinna pasja lodziarska Szypułów… Moim rodzicom pewnie nawet przez myśl wówczas nie przeszło, że kilka dekad później ta przygoda przekształci ich nazwisko w rozpoznawalną markę.

Jak to się stało? Myślę, że kluczowe było odkrycie, że lody to nie tylko deser. Dla mnie lody to filozofia, sztuka i nieustająca chęć tworzenia czegoś nowego – to one sprawiają, że jestem jednocześnie wizjonerem, twórcą i rzemieślnikiem. A dzięki efektom mojej pracy czuję się trochę jak artysta, który zgarnia wszystko: nagrodę jury i nagrodę publiczności. Każde dobre słowo od klientów cieszy tak samo jak kolejny puchar.

 

W oficjalnym rankingu Gelato World Masters jesteśmy aktualnie na 8 miejscu pośród 10 tysięcy lodziarni na całym świecie!   

 

Mistrzostwa Świata w Rimini

Oś czasu

Trochę historii

1974

Pierwsze lody Szypuła

Pierwsza lodziarnia

W Baborowie na rynku powstają pierwsze lody, które można kupić „w okienku” (dziś budynek biblioteki)

1982

Początek lodowej historii przy ul. Moniuszki

Przykładowe zdjęcie

W Baborowie przy ulicy Moniuszki 5 powstaje dom rodzinny Szypułów. Od tego momentu produkcja lodów odbywa się w tym miejscu (i trwa nieprzerwanie do dziś)

1993

Pierwsza lodziarnia w Raciborzu

A Taste all Folks

Lody z Baborowa trafiają do Raciborza. Przy ul. Opawskiej powstaje „Miś” – początkowo jako mała budka, później większy pawilon, który w tym miejscu funkcjonuje do września 2011 roku

1997

Niesłabnąca popularność rodzinnego biznesu

Przykładowe zdjęcie

Celina Szypuła obsługuje klientów w lodziarni w Baborowie

2007

Początki Lodziarni pod Orzechem

Przykładowe zdjęcie

Lodziarnia w Baborowie przeszła gruntowny remont i zmieniła nazwę na „Lodziarnia pod Orzechem”. Orzech włoski, który rośnie w tym miejscu, został posadzony w 1981 roku przez Stanisława Szypułę

2010

Pierwszy publiczny występ

Przykładowe zdjęcie

Tomasz Szypuła po raz pierwszy prezentuje publicznie swoją pracę – podczas targów Polagra Food w Poznaniu

2012

Przeprowadzka „Misia”

Morning Shift

Po półrocznej nieobecności mieszkańcy Raciborza znów mogą cieszyć się lodami z „Misia”. W nowym miejscu przy ul. Matejki znalazła się też przestrzeń na stoliki na wolnym powietrzu i miejsce zabaw dla dzieci

2015

Nowy rozdział: początek firmy LODOWE INSPIRACJE

Pastry

Zmiana pokoleniowa w rodzinnym biznesie – za sterami firmy zasiada Tomasz Szypuła, syn Stanisława

2017

VIII Lodziarskie Mistrzostwa Polski Expo Sweet 2017

Przykładowe zdjęcie

Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski otrzymują tytuł Lodziarskiego Mistrza Polski 2017, zdobywając wszystkie nagrody – łącznie pięć pucharów! Taka sytuacja wydarzyła się pierwszy raz w historii Mistrzostw Polski. Nagrody przyznano za:
- lody autorskie – awokado z olejem z pestek dyni,
- lody sorbetowe – malina/buraczek/rozmaryn,
- lody waniliowe,
- lody czekoladowe – muscovado,
- deser lodowy – avocado

2018

Mistrzostwa Pucharu Świata Coppa del Mondo della Gelateria we Włoszech

Przykładowe zdjęcie

Drużyna z Polski dowodzona przez Tomasza Szypułę jedną z najlepszych na świecie – zajmuje 7 miejsce na mistrzostwach w Rimini

2018

I miejsce – Gelato Festival World Masters w Warszawie

Przykładowe zdjęcie

Wyróżnienie za smak lodów „Cud, miód i orzeszki” i awans do finału konkursu Gelato Festival World Masters 2021 w Bolonii

2018

Najlepsze lody borówkowe w Polsce

Przykładowe zdjęcie

1 miejsce w konkursie na najlepsze lody borówkowe organizowanym przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Lody nie mają sobie równych i powtarzają sukces w roku 2019 i 2020!

2020

Głubczycki Lew

Przykładowe zdjęcie

Tomasz Szypuła otrzymuje Głubczyckiego Lwa – zaszczytne wyróżnienie nadawane corocznie przez Radę Powiatu w Głubczycach za szczególne osiągnięcia mające istotne znaczenie dla rozwoju i promocji powiatu głubczyckiego

2021

Najlepszy smak lodów w Europie – Gelato Festival World Masters

Przykładowe zdjęcie

Lody „Cud, miód i orzeszki” najlepszym smakiem lodów w Europie podczas światowego finału Gelato Festival World Masters 2021 w Bolonii. Ponadto Tomasz Szypuła zdobywa 5 miejsce w lodziarstwie rzemieślniczym

2022

Nagroda Ministerstwa Rozwoju RP

Przykładowe zdjęcie

Tomasz Szypuła otrzymuje odznakę honorową za zasługi dla rozwoju gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej

2022

Najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy

Przykładowe zdjęcie

W konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Tomasz Szypuła otrzymuje nagrodę PERŁA 2022 za „lody z dawnych lat”

2022

III miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sposób na sukces”

Przykładowe zdjęcie

Tomasz Szypuła otrzymuje III miejsce w kategorii rodzinnej w XXII edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na sukces” organizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

2022

Rubin Roku

Przykładowe zdjęcie

Podczas Gali Aktywności „Trzy rubiny – trzy gminy” (Baborów, Głubczyce, Kietrz) Tomasz Szypuła za swoje lody mistrzowskie otrzymuje nagrodę Rubin Roku

2023

Lodziarskie Mistrzostwa Polski

Przykładowe zdjęcie

X Lodziarskie Mistrzostwa Polski podczas targów Expo Sweet: złoty medal i wszystkie wyróżnienia specjalne zdobywa dwuosobowa ekipa – Tomasz Szypuła i Marek Moskwa. Nagrody przyznano za:
- lody autorskie – Hyćka – lody z kwiatów czarnego bzu z owocami z czarnego bzu i maślaną kruszonką,
- sorbet – rokitnik z morelą,
- czekolada evocao,
- lody waniliowe z karmelizowanym mlekiem,
- deser lodowy – kwiaty i owoce

2023

I miejsce – Gelato Festival World Masters w Łodzi

Przykładowe zdjęcie

Lodami „Hyćka” o smaku czarnego bzu Tomasz Szypuła wygrywa ogólnopolską rozgrywkę Gelato Festival World Masters. Zwycięski smak lodów jest przepustką do walki o tytuł w finale światowym w 2025 roku wraz z innym finalistami Gelato Festival World Masters wybranymi w pozostałych krajach

2024

Sherbeth – Il Festival Internazionale del Gelato Artigianale

Przykładowe zdjęcie

Tomasz Szypuła wraz z małżonką Dominiką pośród wybranych reprezentantów z całego świata prezentują swoje lody na Międzynarodowym Festiwalu Lodów Rzemieślniczych w Palermo i zdobywają 1 z 6 nagród – za najlepszą pracę lodziarską. W konkursie startowało 55 mistrzów lodziarstwa z całego świata, a 80% uczestników stanowili Włosi

2025

Miś Cafe – nowa kawiarnia w Raciborzu

Przykładowe zdjęcie

Po wielu latach lodziarnia „Miś” przechodzi do historii, a w jego miejscu powstaje kawiarnia z pełną ofertą cukierniczą marki Szypuła